Zsálya – június gyógyító növénye
„Teli kertem zsályával, szerelemnek lángjával” – hallható az egyik kedvenc magyar dalomban. Nem csak a népdalokban énekelték meg erejét, ugyanis a gazdag múlttal rendelkező növényt már az ókori rómaiak és görögök is ismerték, sőt, a latin neve is a ’gyógyítani’ jelentésű szóból ered: salvare. Lehet ezek után nem szeretni?
Nem eléggé közismert, nem túl gyakran találkozhatunk vele a kertekben, pedig az egyik legizgalmasabb gyógy- és fűszernövényünk. A zsálya (Salvia) az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó évelő, örökzöld félcserje. Nagyjából 30–70 centiméteresre nő, levelei szürkészöldek (zsályazöldek), bársonyos tapintásúak, oválisak, erősen aromás illatúak. Virágzata kékeslila, a virágok májusban, júniusban csalogatják a méheket.
Ilyen színt csak a természet tud festeni. Kép: canva
A zsálya helye a kertben
Igazán fényigényes növény, így érdemes napos helyre ültetni. A kellően vízáteresztő, meszes, laza talajt kedveli, jól bírja a szárazságot. Ellenben a túlöntözést kevésbé tolerálja. Ideális évelő fűszerkertbe, mediterrán ágyásokba, magról is ültethető.
Szegélynövényként és fűszerspirálban is megállja a helyét, és a beporzók is kedvelik. Emellett elűzi a káposztalepkéket és a levéltetveket, így kiváló társnövény.
Hogyan használd?
A zsálya a gyógyászatban és a konyhában is felhasználható. Gyógynövényként::
- gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású,
- torokfájásra, ínygyulladásra gargalizálóként is megállja a helyét,
- emésztésjavító, görcsoldó, puffadás elleni szer,
- külsőleg sebek, pattanások kezelésére is használják.
A konyhában is kihasználhatod az előnyeit:
- erőteljes ízű, mértékkel használva húsokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz kiváló;
- jól illik zsírosabb ételekhez (pl. libához, kacsához, sertéshez);
- illóolaja miatt illatszerek, szappanok alapanyaga is lehet.
Füstölésre is gyakran használják, illóolajai gyógyító hatásúak. Kép: canva
Amit nem tudtál a zsályáról
„Aki zsályát termeszt a kertjében, miért is halna meg?” – tartja egy régi középkori mondás. A zsályát az örök élet növényének hitték, ami rengeteg pozitív tulajdonságának köszönhetően nem is meglepő. Az ókorban is fontos szerepe volt: a rómaiak szertartásosan gyűjtötték, fehér ruhát viseltek, és nem használhattak vasat a növény megszedéséhez.
A középkorban a zsálya a négy „szent növény” egyike volt a kakukkfű, a rozmaring és a levendula mellett, ezek ma is fontos helyen állnak, ha az egészségről van szó. A friss vagy szárított levelekből kiváló tea készíthető, amely enyhíti a torokfájást, és csökkenti az izzadást. A levelek illatos füstölőként is használhatók, a zsálya füstjét egyes kultúrákban tisztító hatásúnak tartják.
Összegezve tehát a zsálya kiváló növény a kertedben, többfunkciós, beporzóbarát és kívül-belül csodálatos. Kell ennél több?
Szöveg: Granát-Galló Tímea
Kiemelt kép: canva
Forrás: Greendex