Rólunk

A Kék Bolygó Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.

Nem mindegy, milyen nyomot hagyunk!

A Kék Bolygó Alapítvány a megoldásokat keresi.

Az Alapító – Dr. Áder János

Drámai változásoknak vagyunk tanúi és elszenvedői, éljünk a világ bármely tájékán: aszályok és erdőtüzek, viharok és áradások, szennyezett vizek és járványok, pusztuló termőtalaj és savasodó óceánok, rohamosan olvadó jégtakaró és emelkedő tengerszint. Mindez az emberi tevékenység következménye. Ha nem változtatunk, az évszázad végén – bő két emberöltő múlva – már nem lesz visszaút: a Föld jelentős része lakhatatlanná válik.

Évtizedek óta mázsás súlyú kérdések nehezednek ránk, és a megválaszolásukhoz szükséges idő vészesen fogy. El kell végre döntenünk, mit kezdünk az egyre gyorsuló klímaváltozással! Mert ma már nem az a kérdés, hogyan mentsük meg a Földet, hanem az: hogyan mentsük meg az emberi civilizációt. Ma még van remény. Hiszen a tudásnak, a technikai megoldásoknak javarészt birtokában vagyunk: csupán eltökéltség és bátorság kell, hogy a jövőnket szolgáló döntéseket meghozzuk. Hogy ne szalasszuk el az utolsó esélyt!

A Kék Bolygó Alapítványt azért hoztuk létre, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben és a környezeti fenntarthatóság érdekében partnerei lehessünk minden, közös jövőnkért tenni akaró, felelős embernek.

Legyen Ön is a szövetségesünk!

Szövetségesünk a megelőzésben, a szemléletváltásban, mások meggyőzésében.

Önmagunk, gyermekeink, unokáink jövőjéért.

A Kuratórium tagjai

Dr. Martonyi János

kuratóriumi elnök

A 21. században a legfontosabb üzenet, hogy minden ember felelős minden emberért. Egyetemesen kell hát gondolkodnunk, nincsenek egymástól elszigetelt, lokális rendszerek és szabályok. És mégis az életünk lokálisan zajlik, a leghatékonyabban cselekedni lokálisan tudunk. A veszélyek – és a lehetőségek – azóta többszörösükre nőttek. Ugyanígy a felelősségünk, globálisan és lokálisan egyaránt. Ezért jött létre a Kék Bolygó Alapítvány.

Dr. Vizi E. Szilveszter

kurátor

„Sine praeteritis futura nulla”, múlt nélkül nincs jövő – mondja a latin közmondás. Az a világ, amelyet öröklünk és amelyet építünk, az nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is befolyásolni fogja. Ezért korunk emberének hallatlan nagy a felelőssége abban, hogy hogyan változtatja meg a világot. Az általunk átépített földnek, amelyet örökül kapnak utódaink, szolgálnia kell földünk lakosságát.

Dr. Szűcs Gábor

kurátor

Számomra a fenntarthatóság elsősorban a termelési és fogyasztási szokások megváltoztatását jelenti. Hiszek abban, hogy létezik a személyes döntéseinek önmagára és környezetére vonatkozó következményeit átgondoló, környezettudatos polgár. Valójában szinte minden hétköznapi cselekvésünk egyfajta erkölcsi értékválasztás is. A magam részéről az erre irányuló társadalmi tudatformáló, oktató-nevelő tevékenységet tartom az Alapítvány legfontosabb tevékenységének.

Az alapítvány munkatársai

Csepreghy Nándor