Rólunk

A Kék Bolygó Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.

Tekintsd meg itt, több éves munkánkat összefoglaló Kiadványunkat:

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Az Alapító – Áder János

Drámai változásoknak vagyunk tanúi és elszenvedői, éljünk a világ bármely tájékán: aszályok és erdőtüzek, viharok és áradások, szennyezett vizek és járványok, pusztuló termőtalaj és savasodó óceánok, rohamosan olvadó jégtakaró és emelkedő tengerszint. Mindez az emberi tevékenység következménye. Ha nem változtatunk, az évszázad végén – bő két emberöltő múlva – már nem lesz visszaút: a Föld jelentős része lakhatatlanná válik.

Évtizedek óta mázsás súlyú kérdések nehezednek ránk, és a megválaszolásukhoz szükséges idő vészesen fogy. El kell végre döntenünk, mit kezdünk az egyre gyorsuló klímaváltozással! Mert ma már nem az a kérdés, hogyan mentsük meg a Földet, hanem az: hogyan mentsük meg az emberi civilizációt. Ma még van remény. Hiszen a tudásnak, a technikai megoldásoknak javarészt birtokában vagyunk: csupán eltökéltség és bátorság kell, hogy a jövőnket szolgáló döntéseket meghozzuk. Hogy ne szalasszuk el az utolsó esélyt!

A Kék Bolygó Alapítványt azért hoztuk létre, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben és a környezeti fenntarthatóság érdekében partnerei lehessünk minden, közös jövőnkért tenni akaró, felelős embernek.

Legyen Ön is a szövetségesünk!

Szövetségesünk a megelőzésben, a szemléletváltásban, mások meggyőzésében.

Önmagunk, gyermekeink, unokáink jövőjéért.

A Kuratórium tagjai

Áder János

kuratóriumi elnök

Martonyi János

kurátor

A 21. században a legfontosabb üzenet, hogy minden ember felelős minden emberért. Egyetemesen kell hát gondolkodnunk, nincsenek egymástól elszigetelt, lokális rendszerek és szabályok. És mégis az életünk lokálisan zajlik, a leghatékonyabban cselekedni lokálisan tudunk. A veszélyek – és a lehetőségek – azóta többszörösükre nőttek. Ugyanígy a felelősségünk, globálisan és lokálisan egyaránt. Ezért jött létre a Kék Bolygó Alapítvány.

Vizi E. Szilveszter

kurátor

„Sine praeteritis futura nulla”, múlt nélkül nincs jövő – mondja a latin közmondás. Az a világ, amelyet öröklünk és amelyet építünk, az nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is befolyásolni fogja. Ezért korunk emberének hallatlan nagy a felelőssége abban, hogy hogyan változtatja meg a világot. Az általunk átépített földnek, amelyet örökül kapnak utódaink, szolgálnia kell földünk lakosságát.

Lázár János

kurátor

Számomra a fenntarthatóság és a folyamatosság rokon értelmű szavak. Most azonban olyan időket élünk, amikor minden szédítő tempóban változik körülöttünk. A pandémiás, világgazdasági, energetikai, háborús és ökológiai válságok korában sokan felvethetik, hogy aktuális e éppen most a fenntarthatósággal foglalkozni. Hiszem, hogy igen! Mindig azzal kell foglalkozni. Ezen kihívásokra ugyanis csak a jól átgondolt, olykor tabudöntögető de mindenkor innovatív megoldások adhatnak választ. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak az a feladata, hogy a gondolkodni tudó és akaró szakembereket megtalálja, munkájukat segítse, mindannyiunk életét megkönnyítő újításaikat a hétköznapok részévé tegye. Az energiafüggetlenség, a hazai kézben lévő agrárium, a magyar élelmiszeripar a nemzeti szuverenitás alapja. A szuverenitásé, ami a folyamatosságot így a fenntarthatóságot garantálhatják.

Csepreghy Nándor

kurátor

A fenntarthatóság joggal foglalkoztat egyre többünket. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a természeti környezet állapotának romlása szoros összefüggésben van a fogyasztással; utóbbi pedig meghatározó mérőszáma a ma bevett jóléti definícióknak.

A természeti és a teremtett környezet kiegyensúlyozott viszonyrendszere a XXI. században két tényezőtől függ. Egyrészt a technológiai rendszerek fejlesztésétől, másrészt a jólétről alkotott alapfogalmak megváltoztatásától.

Magyarán, kevesebbet és okosabban kell fogyasztanunk. Mindezeknek természetes módon ellene hat a hétköznapi embert minden irányból bekerítő, fogyasztást ösztönző ingerek.

Mindeközben új verseny alakul ki országok és országok között, hogy a jövő technológiai alapjai hol jönnek létre.

Hol gyártanak majd károsanyag kibocsátásmentes autókat?
Hol kibocsátásmentes energiát?
Hol szervezik meg a helyi igényeket kielégíteni képes belső ellátási láncokat?

Aki ebben a vitában pozíciót foglal, az egyszerre képvisel nemzeti érdeket és kerül a globalizmus híveinek célkeresztjébe.

Magyarország tudományos, gazdasági és politikai aktorai ma sokat tesznek azért, hogy erősítsék hazánk helyét ebben a versenyben.

Ezért vagyok büszke arra, hogy ennek a munkának, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kurátoraként része lehetek.

Felügyelőbizottsági tagok

Haszonicsné dr. Ádám Mária

Kovács Árpád

Ifj. Chikán Attila

Kiss Tibor Zoltán

Vagyonellenőr

Sasvár-kincs Kft. Litvai Enikő Katalin

Könyvvizsgáló

Balsai István

Adatvédelmi tisztviselő

Az alapítvány vezető munkatársai

Haszonicsné dr. Ádám Mária

jogi igazgató

Németh Zoltán

kommunikációs
igazgató

Sitányi László

klímavédelmi
igazgató

Sódar Gabriella

klímavédelmi
igazgató-helyettes