Kutatásaink

Élvonalbeli, közérthető szakmai anyagok a klímavédelem és a fenntarthatóság statisztikai adatairól, tudományos hátteréről.

Az észak-macedón hulladékgazdálkodás kialakítása Twinning pályázat keretében

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány nyerte el az észak-macedón hulladékgazdálkodás kialakítására kiírt egymillió euró értékű, uniós finanszírozású Twinning pályázat vezetését. A pályázati projektet az Európai Bizottság azzal a céllal írta ki, hogy a tagjelölt ország felkészülését segítse, mivel ezen hulladékgazdálkodási program kidolgozása a balkáni állam uniós csatlakozási felkészülésének része.

Tovább

Betétdíj-visszatérítési rendszer Észak-Macedónia részére

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ által támogatott projektben Észak-Macedónia körülményeire szabva készítettünk elemzést a betétdíj-visszatérítési rendszer lehetőségeiről PET palackoknál, alumínium dobozoknál, üveg csomagolásoknál. A tanulmány lehetőséget teremt arra, hogy az ország az EU hulladékgazdálkodási stratégiájával összhangban álló, szakmailag megalapozott döntést hozzon a betétdíjrendszer létrehozásáról és annak körülményeiről.

Tovább

Projekt címe: Betétdíj-visszatérítési rendszer (BVR) Észak-Macedónia részére – stratégiai dokumentum az egyszer használatos italtárolók maximális begyűjtésének lehetőségeiről

A projekt rövid leírása: A projekt átfogó elemzést készít a hulladékgyűjtési megoldásokon túlmutatóan a betétdíj-visszatérítési rendszer (Deposit Return Systems – DRS) lehetőségeiről Észak-Macedónia körülményeire szabva. A nemzetközi tapasztalatok alapján a DRS rendszer az ital csomagolások terén, így a PET palackoknál, alumínium dobozoknál, üveg ital csomagolásoknál a leghatékonyabb, legmagasabb gyűjtési arányt garantáló rendszer. A tanulmány lehetőséget teremt az észak-macedóniai fél számára, hogy megalapozott döntést hozzon egy olyan DRS rendszer létrehozásáról és annak körülményeiről, ami összhangban áll az ország és az EU hulladékgazdálkodási stratégiájával.

Projektazonosító: WBGC-2021.3-2021-00028

Támogatás: 34.994.520,- Ft

Kedvezményezett: Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg

Integrált előzetes fenntarthatósági vizsgálati módszertan és fenntarthatósági teljesítmény indikátorrendszer

“Definíciója szerint a fenntartható fejlődés olyan típusú fejlődés, amely a jelen generáció szükségleteit úgy elégíti ki, hogy közben nem éli fel a következő generációk erőforrásait. Ennek a célnak az elérését…”

Kutatás letöltése

Javaslat a Velencei-tó fenntartható vízpótlására

Vízpótlási lehetőségek a tó vízhasználati feltételeinek biztosítására az időjárási szélsőségek, a területi és vízhasználati változások függvényében

Kutatás letöltése

Hulladékcsökkentés és körkörös gazdaság

A Forsense 2021 decemberi vizsgálata a körforgásos gazdaság koncepciójával és társadalmi hatásaival kapcsolatos ismeretek és vélemények alakulásáról Magyarországon.

Kutatás letöltése

A hulladékgazdálkodással – újrahasznosítással kapcsolatos ismeretek és vélemények alakulása Magyarországon

A Forsense 2021 decemberi vizsgálata.

Kutatás letöltése

Megújuló energiaforrások

A Forsense 2021 októberi vizsgálata a megújuló energiaforrások típusairól, széleskörű alkalmazásukról és terjedésükről.

Kutatás letöltése

Motorizáció és e-mobilitás

A Forsense 2021 októberi kutatása az e-mobilitással kapcsolatos fogyasztói trendekről és ismeretekről

Kutatás letöltése

Élelmiszervásárlás és fenntarthatóság

A Forsense 2020 novemberében a felnőtt magyar lakosság körében végzett kutatása az élelmiszerfogyasztás és a fenntarthatóság összefüggéseit vizsgálta.

Kutatás letöltése

Megosztásos gazdaság

A különböző javak megosztása lehetővé teszi, hogy ne kelljen minden esetben új terméket vásárolni, ezáltal nagymértékben hozzájárul a gazdaság működésének, fejlődésének fenntarthatóságához.

Kutatás letöltése

A klímaváltozással és hatásaival kapcsolatos vélemények alakulása 2019 tavaszán

Mindenki beszél róla. De vajon mindenki komolyan gondolja?

Kutatás letöltése

Vélemények a megújuló energiaforrásokról

A megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak életünkben – lássuk, hogy mennyire!

Kutatás letöltése

Okos eszközök használata, okos városok

Miért is kiemelkedő fontosságú az okoseszközök elterjedtsége a környezeti fenntarthatóság szempontjából?

Kutatás letöltése

Adatok és vélemények az e-mobilitás magyarországi helyzetéről

2018-ra már megduplázódott az üzembe helyezett, tisztán elektromos hajtású autók száma Magyarországon.

Kutatás letöltése

Vízfogyasztási szokások Magyarországon

Tudatos, normakövető, szkeptikus vagy közömbös? Vízfogyasztási és víztakarákossági nézeteid alapján te melyik csoportba tartozol? Az alábbi kutatásból kiderül.

Kutatás letöltése

A XXI. század növekedéstörténetének feltárása

Itt az idő, hogy bátran áttérjünk az új klímagazdaságra. Ismerd meg a Globális Gazdasági és Klímabizottság megbízásából készült – energiára, városokra, élelmiszer- és földhasználatra, vízkérdésre, iparra, innovációra, valamint közlekedésre fókuszáló – jelentést!

Kutatás letöltése

Adatok és vélemények a környezeti fenntarthatóságról

Világjárvány vagy éghajlatváltozás az emberiség legnagyobb problémája? Az alábbi kutatásból kiderül.

Kutatás letöltése

Vélemények a megújuló energiaforrások használatáról

A megújuló energiaforrások egyre növekvő szerepet játszanak a hazai energiafogyasztásban.

Kutatás letöltése

Kutatás a megújuló energiaforrások háztartási és közösségi használatáról

A magyar társadalom egyre nyitottabb a megújuló megoldások implementálása iránt.

Kutatás letöltése

Motorizációs trendek és autóhasználati szokások Magyarországon

Felmérésünkből kiderül, hogy a 65 év alatti megkérdezettek háromnegyedének van jogosítványa, de csak kétharmaduk szokott autót vezetni. A felmérésben szereplő válaszadók közül minden második tervezi, hogy a következő három év során gépjárművet vásárol.

Kutatás letöltése

Trendek és nézetek az elektromos autózással kapcsolatosan

2016 óta több mint ötszörösére nőtt a részben vagy egészében elektromos meghajtású gépkocsik iránti együttes kereslet részaránya az összes eladott új autón belül. Ezzel párhuzamosan éveken át folyamatosan csökkent az újonnan eladott dízelautók száma, derült ki kutatásunkból.

Kutatás letöltése

Technológiai fejlődéssel és robotizációval kapcsolatos vélemények

A technológiai fejlődéssel, robotizációval kapcsolatos véleményekkel foglalkozó tanulmányunkban elsődlegesen 2020 nyarán végzett, a 65 évesnél fiatalabb felnőtt lakosságot reprezentáló online közvélemény-kutatásunkra támaszkodtunk.

Kutatás letöltése

Családi házak energetikai felújítását célzó támogatási programot megalapozó tanulmány

A tanulmányban a magyarországi családi házakban élő háztartások energiakiadásai kerülnek elemzésre, a Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel (HKÉF) alapján, amely a Központi Statisztikai Hivatal évente elvégzett felmérése.

Kutatás letöltése

Térségszonda okos város pilotkutatás

A borvidék legmeghatározóbb problémája a népesség fogyása és kontraszelekciója. A munkaképes korú lakosság másutt több munkalehetőségre, magasabb jövedelemre, komplexebb szolgáltatásokra – összességében jobb életfeltételekre – talál, ezért a régió népessége még Magyarország népességénél is intenzívebben fogy.

Kutatás letöltése

TELEPÜLÉSSZONDA okos város pilotkutatás

Az Edutus Egyetem jogelődje, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 1992-ben alakult Tatabányán, üzleti képzésekre szakosodott első magánfőiskolaként Magyarországon. Stratégiai célkitűzése, hogy Tatabánya és Komárom-Esztergom megye egyetemeként színvonalas felsőoktatási szolgáltatásokat nyújtva járulhasson hozzá a város és térsége tudományos, kulturális és gazdasági életének fejlődéséhez.

Kutatás letöltése

A klímaváltozás kihívásaira adható válaszok percepciója a magyar társadalomban

Az elmúlt években végzett kutatásaink során – egészen 2020 márciusáig – az emberiséget érintő legsúlyosabb kihívásnak rendre a klímaváltozást tartották a kérdezettek. A kirobbanó koronavírus-járvány hullámai felülírják ezt a trendet, de a negyedik hullám felfutása előtt készült felmérésünk szerint újból az éghajlatváltozást jelölte meg a legtöbb válaszadó az első helyen.

Kutatás letöltése

Családi házak energetikai felújítását célzó támogatási programot megalapozó tanulmány

A tanulmányban a magyarországi családi házakban élő háztartások energiakiadásai kerülnek elemzésre, a Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel (HKÉF) alapján, amely a Központi Statisztikai Hivatal évente elvégzett felmérése.

Kutatás letöltése