Ezerféleképpen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat – Czippán Katalin a Duna TV Nyár ’25 című műsorában
Az ökológiai lábnyom az a terület (termőföld, víz, más természeti erőforrások), ami elő tudja állítani azokat a javakat, amiket fogyasztunk, és fel tudja dolgozni mindazt a hulladékot, amit produkálunk. Ha ezt a Földön erre rendelkezésre álló, produktív összes területet, víztestet elosztjuk a Földön élő emberek számával, és ezt összehasonlítjuk a saját ökológiai lábnyomunkkal, akkor a kapott értékből megtudhatjuk, hogy az egy főre jutó rész hányszorosát vagy hanyadrészét fogyasztjuk el.
Czippán Katalin a műsorban elmondta: Magyarországon a rendelkezésünkre álló javak több mint másfélszeresét fogyasztjuk el, és nincs az életünknek olyan területe, amelyben ne lenne lehetőségünk az ökológiai lábnyomunk csökkentésére, legyen szó ruházkodásról, étkezésről, energiafogyasztásról. Nemcsak a fogyasztóknak van felelőssége, hanem a gyártóknak, forgalmazóknak, marketingcégeknek is.
A Kék Bolygó Alapítvány szakértője a beszélgetés során ötleteket adott arra, hogyan csökkenthetjük nyaralás idején az ökológiai lábnyomunkat: például nem veszünk új fürdőruhát vagy gumipapucsot, ha jó a tavalyi, lejárat előtt elajándékozzuk a naptejet vagy éppen kulacsot használunk. Ez utóbbira akkor is van lehetőség, ha olyan országba utazunk, ahol palackos vizet kell vennünk – nagyobb kiszerelés vásárlával és a víz kulacsba töltésével kevesebb hulladékot hagyunk magunk után.
Az interjú megtekinthető a Médiaklikken.
A honlapunkon található ökolábnyom-kalkulátort itt lehet kitölteni.