Gyakornoki interjú Juhász Ildikóval

Juhász Ildikóval, az Alapítvány környezetvédelmi és vízügyi gyakornoki programjának résztvevőjével beszélgettünk.

Honnan hallottál a Kék Bolygó Alapítvány gyakornoki programjáról, és miért jelentkeztél a programba?
Az Óbudai Egyetem honlapján olvastam a programról. Amikor megnéztem a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány honlapját, ott már a konkrét pályázati lehetőségek tetszettek meg annyira, hogy eldöntöttem, valahova mindenképpen jelentkezni fogok.

Milyen tanulmányokat folytatsz?
Jelenleg az Óbudai Egyetemen környezetmérnök szakon tanulok.

Mit jelent számodra a környezettudatosság?
Számomra a barátság és a közösségi élmény anyagi javak elé helyezése jelenti a környezettudatosságot. Azokat a pillanatokat szeretem a leginkább, amikor a szaktársakkal közösen szemetet szedünk, barátnőkkel használtruha-boltba megyünk vásárolni, vagy amikor a családdal együtt gondozzuk otthon a kertünket.

Miért a Duna-Dráva Cement Kft-t választottad a gyakornoki program helyszínéül?
Egyrészt a korábbi ösztöndíjas hallgató ajánlotta, másrészt érdekesnek találtam a kiírt feladatot, ugyanis az a hulladékhasznosításhoz kapcsolódott, amely kifejezetten érdekel. Az már csak ráadás, hogy megismerhettem a cementgyártás technológiáját, amire korábban is kíváncsi voltam.

Hogy érezted magad a program során?
Nagyon jól éreztem magam! Szakmai szempontból óriási lehetőség volt betekintést nyerni a cég életébe, megismerni a gyakorlatban, hogyan működik a hulladékok termikus hasznosítása a cementgyártásban. Ezen kívül lehetőségem nyílt a Beremendi Gyárat és több hulladékfeldolgozót, illetve egy kavicsbányát is meglátogatni, valamint a bányaművelésről és az azt követő rekultivációval kapcsolatos tevékenységről ismereteket szerezni. Ezek a tapasztalatok nagyon fontosak, de az emberek szemlélete is meghatározó volt, akikkel találkozhattam. A munkatársaim mind kedvesek és segítőkészek voltak, mindig jó hangulatban teltek a napok. Külön öröm volt átélni a lelkesedésüket, amikor bemutatták nekem a saját területeiket.

Mik a terveid a jövőre nézve? Hogyan tovább?
Legelőször természetesen szeretném minél eredményesebben befejezni a tanulmányaimat. A BSc fokozat megszerzése után főállásban szeretném kipróbálni magam, majd MSc fokozatot szerezni egy a környezetvédelemhez kapcsolódó, azt kiegészítő szakterületen. Utána még bármi lehet, de szívesen foglalkoznék akár a későbbiekben is a hulladékgazdálkodás bármely részével.