A Klímavédelmi Tőkealap a fenntartható vállalkozások katalizátora

A tőkealap népszerűségét jól jelzi, hogy az alap indulása óta az Alapítvány és az Alapkezelő közel 100 ötletet és vállalkozást vizsgált meg. Mivel a klímavédelmi jelző értelmezésünk szerint nem ágazatfüggő, hanem a megvalósított tevékenység jellemzőitől, társadalmi hasznától függ, így az informatikai megoldásoktól kezdve, az ipari termelésen át, a képzőművészeti tevékenységig jelentkeztek vállalkozások.

Az energetikai ágazat számos technológiai újdonságot rejt magában, nagyszámban érkeztek megújuló energiát alkalmazó cégek, az elektromos mobilitást elősegítő szervezetek, valamint az energiahatékonyságot – informatikai, de akár mechanikus módon is – javítani szándékozó innovációk.

Hazánkban nem alaptalanul népszerűek a vízzel kapcsolatos megoldások, jelentős mennyiségben érkeznek szemléletformálást célzó ötletek, digitális innovációk és víztisztítással kapcsolatos fejlesztések.

A műanyag okozta környezeti problémák sokakat változtatásra sarkallnak, munkatársaink mikrobiológiai kutatásoktól kezdve a műanyag bútoripari felhasználásáig ismertek meg kezdeményezésket.

Hazánk is elkötelezett a körforgásos gazdaság megvalósítására, figyelemre méltó új szolgáltatások jelennek meg az ételpazarlás és az egyszerhasználatos műanyagok alkalmazásának megelőzésére, az anyagok újra-alkalmazására, a használt ruhadarabok értékesítésére.

A digitális világ a mezőgazdaságot is meghódítja, továbbá új növénytermesztési lehetőségek, szoftverekkel irányított, elektronikus eszközökkel felügyelt ültetvények jelenhetnek meg.

A változó éghajlat kedvez egyes invazív rovar és növényfajok elterjedésének, ami új kihívások elé állítja a gazdálkodókat. Ezek felderítésében, az ellenük való precíziós védekezésben segítenek a drónok és az őket irányító, geoinformatikára épülő alkalmazások.

Bár a jelentkezők közül számos ígéretes startup még üzleti mentorálásra szorul, idén már több vállalkozás is bekerülhet a Befektetési Bizottság elé, hogy a hiányzó tőke ne gátolja meg őket abban, hogy fenntartható, pozitív környezeti hatást fejtsenek ki hazánkban és a környező országokban.