A közutak mellett zöldfelületeket lehet kialakítani

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke 2021 áprilisában még köztársasági elnökként tartott előadást a MAÚT (Magyar Út- és Vasútügyi Társaság, közhasznú szakmai szervezet) Innovációs Konferenciáján, amelyben felhívta a figyelmet a közutak mellett telepítendő növényzet előnyeire.
Az elmondottak hatására a MAÚT — a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve —elrendelte egy munkabizottság létrehozását a vonatkozó műszaki előírás aktualizálására, amely tekintettel van a klimatikus viszonyok változására.

„A közutak menti zöldfelület létesítésének és fenntartásának szabályozása a forgalombiztonsági szempontok figyelembevételével” címet viselő Útügyi Műszaki Előírás 2024. március 15-én hatályba lépett.

A közutak menti területen a növények, fák, facsoportok a tájba illesztés, tájékozódás eszközei, amelyek amellett, hogy a vezető figyelmének fenntartását segítik, kedvező helyi és globális szintű környezeti és klimatikus hatásokkal rendelkeznek (árnyékadó hatás, CO2-megkötés, vízháztartás-javítás, besugárzás csökkentése stb.).
A fás szárú növényzet az út területének, földművének védelmét is biztosítja azáltal, hogy az útterülettől távol tartja a szomszédos területeket művelők eszközeit, megakadályozza az út területének „beszántását”. A növénytelepítés továbbá a szél hatásai ellen is (por- és hóátfúvás, szélerózió stb.) védelmet biztosíthat, és a talaj vízháztartását javítja.
A növénytelepítés segítségével a veszélyes helyekre, csomópontokra, megállóhelyekre is fel lehet hívni a figyelmet.