Ilyen volt az első Zöld Designtábor

A klímaváltozás hatásainak mérséklésében a felnövő generáció edukációja kiemelten fontos. Ahhoz, hogy cselekvő, felelős fiatal felnőtteket neveljünk hiteles példákra, tapasztalás alapú programokra és közösségi élményekre van szükség – ez a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Hello Wood építész stúdió receptje. Mintegy 40 fő 15-20 év közötti fiatal részvételével zajlott augusztus elején a Kontakt tábor. A táborban résztvevők egyéni design- és környezettudatosságának fejlesztése mellett hangsúlyos volt a közösségi élmények megélése is, játékos, ugyanakkor tényleges cselekvésre épülő workshopokon keresztül.

Az 5 napos tábor alatt az animáció, grafika, filmkészítés, formatervezés, fotózás és textiltervezés világában merülhettek el a fiatalok. A foglalkozásokon és szakmai programokon felül különböző csapatépítő és közösségi játékok (performansz, reggeli torna, beavatás, beszélgetőkör, záró prezentáció, tehetségkutató) gondoskodtak arról, hogy igazi közösséggé kovácsolódjanak. A táborozók számára a részvétel ingyenes volt, csupán a kreativitásukat kellett megcsillogtatni egy rövid videóüzenetben. A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a jelentkezők életében környezetvédelmi szempontból milyen pozitív hozadéka volt a járványhelyzetnek és hogyan tudták a mindennapokban folytatni a felvett jó gyakorlatokat.

Ehhez alkalmazkodott a workshopok témája is és a workshopvezetőkkel az adott design ágazat fenntarthatósági kérdéseiről is beszélgettek a fiatalok. Így a tábor végeztével a jövő zöld influencerei az elkészült alkotásokon felül plusz olyan hiánypótló tudást szerezhettek, amelyet beépíthetnek a mindennapokba.