Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk

Elkészült az Alapítvány, – a Corvina kiadóval közös gondozásban megjelent – könyve.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a klímaváltozásról már mindent leírtak. Ez több okból sem lehet igaz, de ami a legfontosabb: lehetetlen, hiszen e sorok írása közben is változik. Az irányon és a mértékén zajlik – sokszor a tudományt is nélkülöző – vita, a klímaváltozás mint közéleti diskurzus pedig mindeközben bizonyosan hevül.
Kerry Emanuel amerikai professzor könyve azért unikális, mert nem akar eredményt hirdetni az “alarmisták” és “szkeptikusok” meccsén, mert tudja, hogy ez a meccs nem róluk szól. Legfeljebb róluk is. Meg rólunk. Mindannyiunkról.
“Ritka alkalmakkor forradalmi felismerésekre jutunk, és ilyenkor a már elfogadott tudás nagy részét el kell vetnünk vagy újra kell értelmeznünk” – írja a szerző.
Ez a könyv – sok kérdésben újraértelmezett alapokra helyezkedve – úgy marad tudományos és hiteles, hogy emellett közérthető is. Mindezt úgy, hogy következetesen elkerüli a leegyszerűsítő konklúziókat. Nem hamis gyógyírt vagy csodás megoldásokat ígér, miként nem is temeti el a civilizációt. Egy dologra vállalkozik csupán: a könyv elolvasása után egészen biztosan több lesz az, amit a klímaváltozásról tudunk.

Csepreghy Nándor
a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója

Vásárlás:

Kerry Emanuel-Amit a klímaváltozásról tudunk