Ők az Aquathon 24 órás ötletverseny győztesei

A láthatatlan víz problémájára hozott ötletet az Aquathon győztes csapata.

A Duna hullámzása, a víz közvetlen közelsége teremtett adekvát hangulatot az Aquathon ötletverseny intenzív 24 órájának. Fiatal startupperek, egyetemi és főiskolai hallgatók, pályakezdők dolgoztak megfeszített tempóban a TRIP Hajó fedélzetén, szeptember 8-án és 9-én. Kétszáz fő jelentkezett összesen az Alapítvány és a Design Terminal innovációs kihívására, a döntőbe végül 12 csapat, vagyis 39 versenyző jutott be.

 

A csapatok a 24 óra alatt inspirációs előadást hallgattak, felkészítő workshopon vettek részt, illetve mentorok segítségével tökéletesítették ötleteiket, végül pedig szakértő zsűri előtt prezentálták azokat. Az ötleteket Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője, Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője és Sinka Attila, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség főtitkára értékelte.

 

A harmadik helyezett a 4 vízcsepp elég nevet viselő csapat lett, akik megoldása a szürke vizet, vagyis például az elhasznált fürdővizet gyűjtené és vezetné át a wc-tartályba másodlagos használatra. A zsűri értékelése szerint kiemelt érték, hogy olyan ötlettel érkeztek, amely meglepően egyszerű, és a lakosság széles körében is könnyen terjeszthető.

A második helyet a Big Fishes szerezte meg: vízalatti járművük víztározókon keletkezett sérüléseket azonosít anélkül, hogy a tárolókban lévő vizet feleslegesen le kéne engedni. Esetükben azt díjazta a zsűri, hogy a közműhálózattal foglalkoztak, amelynek komoly kihívást jelent majd a vízgazdálkodás a jövőben.

Az Aquathon győztes csapata a BIGger Together lett: a láthatatlan víz problémájára hoztak innovatív, egyszerű és széles körben is remekül márkázható, értékesíthető terméket. A megálmodott applikáció azt mutatja meg a felhasználónak, milyen mértékű vízfelhasználással készült az éppen megvásárolni kívánt termék. A zsűri kiemelte, hogy az általuk hozott megoldás egyszerű, mégis rendkívül hatásosan képes a szemléletformálásra.

 

Az első három helyezett értékes nyereményekkel gazdagodott, a Bigger Togethernek pedig további mentorálást ajánlott fel az Alapítvány és a Design Terminal.