1,3 billió tonna szén-dioxidtól szabadítaná meg a légkört egy prágai cég

Az összes emberi tevékenység folytán odakerült szén-dioxidot kivonná a légkörből egy prágai vállalkozás. A Carboneg nem egy forradalmi találmánnyal vagy épp csak koncepció szintjén létező megoldással érné el az ambiciózus célját, hanem a talajmegújító mezőgazdaság elterjedésében látja a jövőt.

A röviden csak TMMG-ként is emlegetett mezőgazdasági keretrendszer lényege, hogy regenerálja a termőtalajt, növeli a biodiverzitást, javítja a vízminőséget, és úgy általában igyekszik annyira természetessé tenni a gazdálkodást, amennyire az emberileg lehetséges. Alapja a természet működési mechanizmusainak fenntartása, mondván: Földanyánál senki sem tudja jobban, hogyan kell megvédeni környezetünket.

A TMMG ráadásul sok fenntartható modellel szemben kifejezetten alacsony költségeket ígér: mivel a talaj minősége egyre jobb és jobb lesz, idővel egy csomó olyan dologra nem kell költenie a gazdáknak, ami manapság egy modern gazdaságban akár milliókat is felemészthet havonta, lásd növényvédő szerek, műtrágya vagy állati takarmány. A TMMG viszonylag új területe a mezőgazdaságnak, komolyabban csak a 2010-es években kezdett foglalkozni vele a tudomány, és mivel ennyire új, még nincs kidolgozott stratégiája, inkább megannyi fenntartható megküzdési mechanizmus ernyőfogalmaként fogható fel.

Ennek ellenére egyre népszerűbb, az utóbbi években olyan megacégek is dollármilliárdokat öltek a TMMG-be, mint a Nestlé, az Unilever vagy a PepsiCo. Persze a legnagyobb multik minden bizonnyal nem csupa jóságból érdeklődnek a talajmegújítás iránt: mivel „olcsósággal” kecsegtet, hosszú távon anyagilag is megérheti a dolog, ezzel vonzóvá téve a profitorientált gigavállalatoknak is.

Erre alapoz a Carboneg is, ami gazdáknak és vállalkozásoknak egyaránt TMMG-kompatibilis megoldáscsomagot ajánl. Az érdeklődő nem csupán tanácsokat és meleg kézfogásokat kap, hanem ötéves együttműködést, sőt évi 50-300 eurós jutalmat hektáronként, minden tonna megkötött szén-dioxid után. A pénzt a Carboneg a hivatalos weboldal tanúsága szerint olyan cégektől kapja, amelyek szeretnének tenni a fenntarthatóságért, és telik is erre nekik: bankok, informatikai vállalatok, nagy szolgáltatók álltak be a sorba a cseheknél.

A Carboneg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Kiállítás és Expón is képviseli magát. A cég egyik nagy példaképe Gabe Brown amerikai farmer, aki egy ötezer hektáros területet művel talajmegújító módon – aki kíváncsi Brown eredményeire, ebben a másfélórás előadásban meggyőző számokat találhat.