A magyar nagykövet látogatása az észak-macedón környezetvédelmi és területrendezési miniszternél

Június 1-jén lesz a magyar részvétellel zajló Twinning projekt ünnepélyes, sajtónyilvános elindítása Észak-Macedóniában. Az eseményen Klein András nagykövet mellett jelen lesz Kaja Sukova, a balkáni állam környezetvédelemért és területrendezésért felelős minisztere is.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány nemzetközi konzorcium vezetőjeként (Lead Partner) nyerte el az 1 millió euró értékű hulladékgazdálkodási projektet, amelyben a Junior Partner az Osztrák Környezetvédelmi Ügynökség (Umweltbundesamt GmbH), a megvalósításban résztvevő elsőszámú helyi partner pedig a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium.

Magyarország észak-macedóniai nagykövete május 11-én bemutatkozó látogatást tett Kaja Sukova tárcavezetőnél. A találkozón részt vett Jaszmina Petkovszka nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályvezető, Harasztia Szandra külgazdasági attasé és a Kék Bolygó Alapítvány képviseletében Nemcsek Tibor (Twinning RTA). A balkáni ország minisztere ezen arról beszélt, hogy tárcája, illetve különösen a területi önkormányzatok szakértői kapacitáshiánnyal küzdenek, és – bár része a folyamatban lévő közigazgatási reformnak – még nem állt fel a környezetvédelmi ügynökség sem. A miniszterasszony úgy látja, az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése után a szakértőhiány problémát jelent majd, ezért rendkívül nyitottak tagállami EU-szakértők fogadására (szekondálás).