Planet Bootcamp powered by Design Terminal

2021. november 16-18.

Hiszünk abban, hogy a te ötleted teheti fenntarthatóbbá a bolygót!

A Kék Bolygó Alapítvány és a Design Terminal összefogott, hogy startupokkal és nagyvállalatokkal karöltve tegyen lépéseket az élhetőbb bolygóért. A 2021 novemberében rendezett Planet Bootcamp innovációs verseny a magyarországi körforgásos gazdaság kihívásaira kereste a legjobb megoldásokat.

A háromnapos innovációs program során szakértő mentorok segítették workshopokon és egyéni mentorálásokon a startupokat abban, hogy valódi megoldásokat hozzanak valós nagyvállalati kihívásokra.

A verseny célja, hogy lendületet adjon vezető hazai nagyvállalatok és feltörekvő startupok közti együttműködéseknek. A résztvevők a termékfejlesztés mellett komoly piaci validációra és akár gyors fejlődésüket segítő tőkebefektetésre is szert tehettek.

A programban résztvevő nagyvállalatok

Kihívások a körforgásos gazdaságban

• A virgin plastic környezetkárosító és költséges felhasználásának csökkentése, kiváltása újrahasznosított anyagokkal.
  • Alacsonyabb környezeti terheléssel járó, akár lokálisan elérhető alapanyagok, csomagolóanyagok használata. POS marketing eszközök, szóróanyagok minél környezethatékonyabb kivitelezése. Építési hálók kreatív, innovatív újrahasznosítása.
  • Újrahasznosítható anyagok használatának növelése a hulladék anyagáramokban, zöldség-gyümölcs hulladék, használhatatlan elektronikai eszközök, kábelhulladék reciklikálása, innovatív megoldások az újrahasznosíthatatlan anyagok kiváltására.
  • Megoldások a fenntartható szállításra és a logisztikai folyamatok karbonlábnyomának csökkentésére.
  • Kimerülő erőforrások (pl. hő- és villamosenergia) innovatív alternatíváinak megtalálása. Innovatív megoldások az ipari és lakossági károsanyag-kibocsátás csökkentésére.
  • Higiéniai papírtermékek, mobileszközök termékcsomagolásával kapcsolatos innovációk.
  • A vevők edukálása az újrahasznosításra, motivációs appok, szolgáltatások fejlesztésével.
  • A lakossági újrahasznosítás mértékének vizsgálata egzakt módon.
  • Fenntartható mobilitásra való törekvés, illetve elektromos gépjármű töltési pontok kihasználásának koordinálása irodaházakban.
  • Mikromobilitási eszközhasználat kultúrájának beillesztése munkahelyi környezetbe.
  • Az irodatér újragondolása fenntarthatósági szempontok alapján, akár komplex koncepció mentén.

Timeline

szakmai vezető
Design Terminál

A Design Terminalról

A Design Terminal Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége, „Innovációs Bajnokokat” épít vállalati partnerségeken és üzleti tehetséggondozó programokon keresztül. Hiszünk abban, hogy az értékteremtő innováció alapja az optimizmus és a vállalkozó szellemiség, és hogy fenntartható jövőnk kulcsa, ha a megszokottól eltérő gondolatokra és megoldásokra ösztönzünk másokat. A vállalatvezetőket és startup alapítókat olyan a tudással és kapcsolatrendszerrel erősítjük meg, amely minden szervezetben lendületet ad az innovációnak. Tizenkét országban szervezünk inkubációs programokat és 2014 óta már 1000-nél is több startuppal és számos iparág vezető nagyvállalatával dolgoztunk együtt.