Interjú Kákóczki Fannival

Kákóczki Fannival, az Alapítvány Fontus ösztöndíjasával beszélgettünk.

Honnan hallottál a Kék Bolygó Alapítvány Fontus ösztöndíjprogramjáról, és miért jelentkeztél?

Az ösztöndíjprogrammal először hirdetésekben találkoztam, majd az egyik egyetemi tanárom is mesélt róla. Nagyon jó lehetőségnek tartom arra, hogy minél jobban a tanulmányainkra és az ahhoz kapcsolódó kutatómunkára tudjunk fókuszálni, ezért jelentkeztem.

Milyen tanulmányokat folytatsz?
Környezetmérnök alapszakon, környezettechnológia specializáción vagyok harmadéves.

Mit jelent számodra a környezettudatosság?
A környezettudatosságnak szerintem 2022-ben alapvető elvként kell jelen lennie mindenki életében. Számomra megmutatkozik a mindennapi apró cselekedetekben, emellett leendő környezetmérnökként hivatásomnak is tartom.

Milyen szakmai célokat tűztél ki a program során és hogy sikerült megvalósítani?
Legfőbb szakmai célom a program során kutatómunka végzése volt, amit irodalmazással kezdtem, majd egy vízminőség vizsgálattal foglalkozó kutatásba is csatlakoztam, ahol gyakorlati oldalról ismertem meg a területet. Emellett fontos cél volt, hogy a tanulmányaimat minél magasabb szinten tudjam végezni, a figyelmemet a kutatás mellett csak fordítsam.

Mik a terveid a jövőre nézve? Hogyan tovább?
Az egyetem befejezéséig szeretnék mindenképpen kutatómunkát végezni, terveim között szerepel TDK szereplés is. Végzett mérnökként pedig célom, hogy a munkám során minden nap tehessek valamit a környezetünk védelméért és a fenntartható jövő eléréséért.

Miért ajánlanád másoknak a Fontus ösztöndíjat?
A Fontus ösztöndíj lehetőséget ad arra, hogy az egyetemi tanulmányainkat magasabb szintre emeljük, hogy kutatómunkát végezhessünk. Azoknak ajánlom, akik az egyetemet széleskörű ismeretekkel, elmélyült tudással szeretnék elhagyni.