#119 – Változásra felkészülve – a tokaji borvidék
Az éghajlat változása a bortermelést is érinti. A gyakoribb aszály és a talajvíz csökkenése komoly kihívást jelent. Ifjabb Szepsy István szerint manapság sokkal nagyobb biztonsággal lehet készíteni, ráadásul versenyképes is lett a fehér, száraz bor a tokaji borvidéken. A borász ezt egyértelműen a klímaváltozásnak tudja be. Ezzel együtt a tokaji a szakmában ugyan világhírű, de az általános fogyasztóknál már kevésbé ismert. Ez leginkább a termőterület nagyságának tudható be, ugyanis a borvidék éves termelése New York és agglomerációjának egyhónapnyi borfogyasztásának felel meg. Mit lehet tenni ilyen körülmények között; hogyan reagálnak a bortermelők a változó klímára és fogyasztásra? Európa egyik legjobb borászata díjjal is kitüntetett pincészet vezetője adja meg a válaszokat.
A beszélgetés ITT megtekinthető!