Áder János podcastja

Kék Bolygó: Környezetről, vízről, klímáról. Áder János és vendége beszélget a fenntartható fejlődés, klímaváltozás, vízválság aktuális kérdéseiről.

#73 – Ökológiai megtérésre van szükség

Csak technológiával nem lehet megállítani a klímaváltozást. Szükség van “ökológiai és erkölcsi megtérésre” – fogalmazott Ürge-Vorsatz Diána. A fizikus felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen szennyeztük a környezetünket. A mikroműanyagokat már a csecsemők is magukba szívják. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke megjegyezte: minden energiatermelő tevékenységnek és a közlekedésnek is van környezeti lábnyoma.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#72 – Tiszta víz Afrikában – magyar technológiával

A korábbi Víz világtalálkozókon és a 2021-es PLANET-en mutatkozott be a nagyvilágnak a Pureco. A magyar cég azóta Ghánában kiépített egy szennyvíz-tisztítót, amit újabbak követtek. Kovács Károly, a Pureco ügyvezetője beszámolt arról, hogy helyieket is kiképeztek ezek üzemeltetésére, karbantartására. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöki tisztségét is betöltő szakember elmondta azt is, fejenként 50-70 dollár ráfordítással minden afrikai ember tiszta, egészséges vízhez juthatna.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#71 – Fenntarthatósági fordulatra van szükség!

Gyorsuló ütemben zajlik a vízválság, bizonyos ásványi kincsek kimerülése és a klíma szerkezetének megváltozása – sorolta a borús jelenségeket az ENSZ Közgyűlés elnöke. Kőrösi Csaba nem a korábban kitűzött változtatási folyamatok továbbvitelét, hanem új irányok kijelölését, mondhatni “minőségi ugrásokat” szorgalmaz. Ezek közül a legfontosabb a klíma és vízpolitika egyesítése nemzeti és globális szinten. Ugyanis például 2040-re lesz olyan hely is a világban, ahol manapság még sok gabonát termelnek, de akkorra jelentősen megcsappan a hozzáférhető vízállomány. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszdoktora elmondja a megoldási javaslatokat.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#70 – Fenntartható hagyományok a húsvéti időszakban

A húsvéti ünnepkör több hónapot foglal magában. A farsang után kezdődik és Pünkösdig tart. Hogyan lesz a gyöngytyúkból nyúl? És miért “hozza” ő a tojást? A víznek nemcsak a locsolásnál van szerepe. Mit csinálunk az elszáradt barkával? Hogyan kerül a böjti időszakba a torkos csütörtök vagy a “karikázó”? Megannyi kérdésre adott választ, és rengeteg feledésbe merülő hagyományt megtudhatnak Tátrai Zsuzsanna néprajzkutatótól.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#69 – Egyre inkább „zöldül” Sopron és Salgótarján

Szükség van szemléletformálásra ahhoz, hogy a lakosság jelentős része klímatudatossá váljon – mondja az a két polgármester, akik az „under 2” program jelenlegi állásáról beszélnek. Farkas Ciprián az eddigi eredményekről szólva a soproni panelfelújítási programot, valamint korszerűbb, LED-es közvilágítást említette. Fekete Zsolt pedig arról számolt be, hogy Salgótarjánban az önkormányzat és cégei már most elektromos autókat; a közteresek elektromos rollereket használnak. De hamarosan a városi közlekedésben is megjelenhet az elektromobilitás.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#68 – Megújuló energiával erősít Kecskemét és Békéscsaba

2050-re legalább 80 százalékkal csökkentik a károsanyag kibocsátást az 1990-es szinthez képest azok a települések, amelyek az „under 2” programhoz csatlakoztak. Áder János ezúttal is két város polgármesterét kérdezi, miket sikerült elérniük az elmúlt 5 évben. Szemereyné Pataki Klaudiától megtudhatják, miként működnek Kecskeméten az energiaközösségek. De hallhatnak egy újdonságnak számító „fóliáról”, ami áramot termel. Szarvas Péter pedig a „Smart Grid”-ről adott tájékoztatást. Ennek keretében Békéscsaba és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükségletét a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból szeretnék ellátni.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#67 – Kaposvár és Debrecen is megkezdte a „zöld fordulatot”

Mind a 23 megyei jogú város és Budapest is csatlakozott néhány évvel ezelőtt az úgynevezett „under 2” programhoz, amely az üvegházhatást hívatott csökkenteni. Áder János több város vezetőjét kérdezi, hogy mit sikerült elérniük ezen a téren eddig. Szita Károly, Kaposvár polgármestere egyebek mellett beszámolt a helyi cukorgyár biogázának hasznosításáról, míg Papp Károly, Debrecen elöljárója azt mondta: a szuperszámítógép hulladék hőjét hasznosítják a sportuszoda fűtésénél.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#66 – Akkumulátorok – a zöld jövő vagy szennyező jelen?

Elektromos autó, busz vagy roller, megújuló energia tárolása, mobiltelefon és táblagép működése – néhány eszköz, amelyhez akkumulátor szükséges. Túlzott vízfelhasználás, nagy energiaigény és szennyezés – állítások az akkumulátorgyárak ellenében. Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, a BME Zéró Karbon Központjának vezetője ad válaszokat az aktuális aggodalmakra.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#65 – Digitális rabságban élünk

A digitális szolgaság irányába visz a jelenlegi információs világ – mondja Böszörményi – Nagy Gergely. Sok esetben a „trash” tartalom lett a népszerű, míg elitistának tartják az oktatási célúakat. A Brain Bar alapítója azt tanácsolja, heti egy-egy nap érdemes „digitális diétát” tartani, azaz kikapcsolni a különböző alkalmazások értesítéseit és szünetet tartani a közösségi média fogyasztásban. Áder János a Nonkonform című könyvből idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális olvasás jelentősen roncsolja a figyelem képességét a papíralapúhoz képest, és a memóriánk sem tud „tornázni”, ha csak képernyőkről tájékozódunk.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#64 – A szőke Tisza fekete napjai

Csernobil után Európa második legnagyobb környezeti katasztrófája volt a 2000 január végi cianidos szennyezés a Tiszán. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság laborvezetője személyesen élte át az eseményeket és vett részt a helyreállításban. Nagy Mariann a podcastban mesél arról, hogy a cianid után nem sokkal egy újabb szennyezés terhelte a Tiszát, amiről nem sokan tudnak. Akkoriban Brüsszelben egyetértés volt arról, hogy az Unióban betiltják az ilyen jellegű bányászatot, de aztán ez a mai napig nem történt meg. Február elseje egyébként a Tisza élővilágának emléknapja.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#63 – Takarékos ételek év elején és a disznóvágás

Széll Tamás séf szerint az év eleji disznóvágásákból a hurka, kolbász, szalonna csak az egyharmada annak, amit készíthetünk. A podcastból megtudhatják, mit és hogyan tud ezeken kívül az asztalra tenni a 2 Michelin-csillagos étterem tulajdonosa. De választ kaphatnak arra is, hogy az élelmiszer árak megugrása miatt milyen ételeket lehet “felfedezni”, azaz olcsóbban főzni és sütni a farsangi időszakban. A beszélgetésből nem maradhatnak ki a személyes szálak és a 2023-as tervek sem.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#62 – Halak és minden más jó falat

Lencse és malac – Magyarországon leginkább ezek az Újév fogásai. Más országban viszont halat is esznek, mondván: a következő esztendőben így „beúszik a szerencsénk”. Széll Tamás séf az ünnepi podcastban elárulja miként készíti az újévi menüt. De megtudhatják azt is, hogy a 2 Michelin-csillagos étterem tulajdonosa és Áder János melyik halászlére esküszik és hogyan készítik, illetve hogy a bor és az étel milyen viszonyban vannak egymással.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#61 – A természet alkalmazkodik, de az ember számára kockázatos a klímaváltozás

Egyetem a sivatagban 30 diákkal, internet nélkül, csak könyvekkel, a diákok pedig önellátóak – mindez az Egyesült Államokban. Az itt tanulók a kurzus elvégzése után a legkiválóbb koponyák lesznek – mondta a helyszínről hazaérkezve a Nonkonform című könyv szerzője. Miközben a Föld lélekszáma nemrégiben átlépte a 8 milliárdot, Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója szerint 2040 és 2060 között – Indiát leszámítva – a világon mindenütt jellemző lesz a népességcsökkenés. A podcastban Áder János arról beszél, hogy 2050-ig viszont valószínűleg több infrastruktúra épül, mint az ezt megelőző századokban. (november elején rögzített felvétel)

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#60 – Modellezik a jövőbeni fák telepítését

Az utolsó jégkorszak utáni intenzív felmelegedéshez képest jelenleg százszor intenzívebb hatásnak vannak kitéve a fák. A Soproni Egyetemen speciális módszerekkel vizsgálják, milyen fákat érdemes telepíteni ahhoz, hogy akár a következő száz év klímáját is kibírják. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója arról is beszél, hogy Magyarországon szaporítóanyag központot is létre lehetne hozni a megfelelő jövőbeni telepítések érdekében. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi erdők szénmegkötő képessége akkora, mint amennyi emissziót egyetlen szénerőmű kibocsát.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#59 – Meg kell újítani földjeinket

A klímaváltozás a talaj, a termőföld romlásához is vezet. Valamikor a világon erdőt is irtanak, hogy termőföld legyen a helyén, de aztán nem tudják helyesen tartani. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egyetemi tanára szerint szemléletváltozásra van szükség a gazdák részéről. Dobos Endre, aki egyúttal a Magyar Talajtani Társaság elnöke is, azt tanácsolja, „termelni kell a gyökeret”, növelni a föld szerves anyag tartalmát és kialakítani a szántóföldi víztározást.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#58 – Az energiaátállás és takarékoskodás lehetőségei

A magyar háztartások 60 százaléka gázfüggő. Ezért a gáz, illetve a nukleáris energia nélkülözhetetlen lesz a következő évtizedekben is – mondja a podcastban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fenntartható fejlődés főosztályának vezetője, hozzátéve, hogy az időjárásfüggőekhez pedig tárolók kialakítása szükséges. Az elmúlt időszakban ugyanis például az úgynevezett házi naperőművek növekedését nem tudta követni az országos hálózat. Nemes Csaba emiatt állami és magán szinten is technikai, technológiai fejlesztéseket szorgalmaz. A tartós energiatakarékosság legegyszerűbb módja a nyílászárók korszerűsítése, ugyanakkor az ezt végző szakemberekből is kevés van. A közmű-szabályozási hivatal főosztályvezetője azt vallja, a villamos- és megújuló energia irányába kell menni. (a felvétel a napelem rendelet megjelenése előtt készült)

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#57 – Szélsőségek szorításában tart minket a víz

Júliusban annyira alacsony volt a vízállás a Tiszán, hogy Szolnoknál kilátszódtak a korábbi átkelő több száz éves maradványai. Ebben az esztendőben megdőlt a negatív vízállási rekord is, mínusz 281 centiméterre süllyedt a vízszint. Felszín alatti vízmegtartásról, csongrádi vízlépcsőről, tárózóról és a hódok „munkájáról” is beszél Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója és a Global Water Partnership Magyarország vezetője. Áder János szóba hozta azt is, hogy Szolnok és környéke miként juthatott ivóvízhez az idei nyáron, illetve hogy a megtisztított szennyvíz felhasználható lenne a mezőgazdaságban.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#56 – Zsebbe markoló aszálykárok

Meghaladta az ezermilliárd forintot annak a kárnak a mértéke, amely a magyar mezőgazdaságban keletkezett az idei rendkívüli aszály miatt. Bár az elmúlt időszak csapadékos volt, és némi javulás tapasztalható, de ideális esetben 2022 végéig az idei mennyiség duplájára lenne még szükség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a podcastban elmondta, hogy ötmillió tonna kukorica és kétmillió tonna búza „veszett el” idén. Győrffy Balázs és Áder János beszélnek még az a brazil csirkékről, az élelmiszerbiztonságról, a vetőmagokról, a gazdák támogatásáról, valamint az élelmiszerek árának változásáról is.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#55 – Hozzá kell szoknunk a hosszú, forró nyarakhoz

Történelmi aszály sújtja Magyarországot. Ilyenre nem volt példa a XX. század eleje óta, amikor elkezdték hivatalosan jegyezni az adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat két munkatársa szerint egy hosszú vízhiányos időszak következménye volt idén nyáron a rendkívüli szárazság. A podcastból megtudhatják azt is, hogy ilyen helyzetben egy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék sem jelent gyógyírt a földeknek. Ezúttal két vendég segít megérteni a légköri mozgásokat: Lakatos Mónika éghajlat szakértő és Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#54 – Telepítés és gazdálkodás – minden a fákról és az erdőkről

Nagyon komoly károkat okozott az aszály az elmúlt évek erdőtelepítéseiben – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. A beszélgetés nagy része a kormány úgynevezett erdőrendeletéről szól, melyet erőteljes „hangzavar” kísért az elmúlt időszakban. Mi lesz a védett területeken lévő fákkal, miért kerültek bele a rendeletbe a vitatott részek? Zambó Péter egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszol Áder Jánosnak, aki újabb területek fásítását szorgalmazza.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#53 – Megakadályozható a Tisza további szennyezése (2. rész)

A háború árnyékában minden eddiginél nagyobb környezeti, hulladékterhelés éri Kárpátalját, ami a Tisza szennyezését is fokozza. A félig ukrán, félig magyar filmes a korábbi beszélgetést folytatva ezúttal arról is beszél, hogy miként élte meg a hétköznapi világtól való elvonulását a folyó mentén. Ljasuk Dimitrytől megtudhatják, hogy a Tisza-tóban több, mint 55 féle halfajta él, és több, mint 200 féle vándormadár fordul meg a térségben.

#52 – A hulladékmentes Tisza nevében (1.rész)

Az ember, a globális vállalatok és az állam a felelős a folyók szennyezéséért – vallja
Ljasuk Dimitry. A félig ukrán, félig magyar filmes és aktivista a Tisza nevében című dokumentumfilmjével tavaly megnyerte a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját. A problémáról, a kárpátaljai helyzetről és a lehetséges megoldásokról is szó esik a beszélgetésben.
A Tisza nevében megnézhető itt

#51 – Az élelmiszerek, és akik felettük vannak

Ugye, mindenki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt idén nyáron (és egész évben)? Magyarországon az élelmiszerek egyharmada a méhek beporzása okán kerül az asztalra. Azonban például Kínában már emberi beavatkozásra van szükség ehhez, Kaliforniában pedig méhészeteket fizetnek azért, hogy beporzókat „szállítsanak”. A méhek rövid életéről, a magyar mézről, annak minőségéről és jövőjéről is szól a beszélgetés dr. Kovács Zoltán okleveles erdőmérnökkel, a Soproni Egyetem címzetes docensével.

#50 – Fenntartható biztonság (2. rész)

A minap döntött arról a kormány, hogy igyekeznek gondoskodni a Mátrai Erőmű jelenleg nem működő erőműinek beindításáról. Három gázturbinás erőművet is építenének a következő két-három évben és Paks I. üzemidő hosszabbítását is kezdeményezi a kabinet. Hogyan lehet az ellátás biztonságát fenntartani úgy, hogy közben nem feledkezünk meg a megújuló energiaforrások arányának növeléséről sem. A Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértővel való beszélgetés második része erre próbál választ adni.

#49 – Atombiztos jövő (1. rész)

Az Európai Unió ez év elején fenntartható energiaforrásként ismerte el az atomenergiát is. Miközben Németország az erőműveinek lekapcsolásáról döntött, a régi-új francia vezetés még több atomerőmű építéséről határozott, ezzel kisegítve szomszédjukat is. Beszélgetés Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértővel arról, hogy az atomenergia miként egészíti ki a megújuló forrásokat.

#48 – Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész)

Kütyü vagy okoseszköz? Tudatosan használjuk, vagy függünk tőle? Személyre szabjuk, vagy személytelenre szabnak bennünket általa? Ezernyi a kérdés a 21. század információs mókuskerekében… Áder János ismét Pál Feri atyával igyekszik megfejteni a szellemi környezetszennyezés hátterét.

#47 – Pálferi meg a huncutkodó énünk
(1. rész)

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember már 2012-ben nyári tábort szervezett a teremtett világ megóvásáért viselt felelősségünkről. Akkor még kevesen foglalkoztak klímaszorongással, a tudományos világ szándékos vakságával vagy éppen a sokszor lusta emberi lélek “huncutkodásaival”. Izgalmas beszélgetés Pál Feri atyával.

#46 – Biodiverzitás: a Föld természeti tőkéje

Hogyan függ össze a 6. kihalási hullám a pusztuló méhekkel és a levert fecskefészkekkel? Hogyan beszélgetnek a fák és miért van szükségük a növényeknek túlélési stratégiára? A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából Áder János Czippán Katalinnal, fenntarthatóságot szolgáló oktatási és kommunikációs szakértővel beszélget.

#45 – Elnöki tanóra

A víz három drámája és annak társadalmi következményei, na és hogy mit tehet ma egy tinédzser a fenntartható jövő érdekében. Rendhagyó podcast egy rendhagyó tanóráról. Ezúttal a komáromi Selye János Gimnáziumból jelentkezünk.

#44 – Mi lesz veled Fertő tó?

A Velencei-tó után a Fertő tó jövője a téma: Kárpáti Béla a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója részletes beszámolót ad a tó partjára tervezett beruházásról, aminek kapcsán sokan vészharangot kongattak.

#43 – Mi lesz veled Velencei-tó?

A Velencei-tavat átlag száz évente a kiszáradás veszélye fenyegette, szinte teljesen eltűnt a víz a medréből – mint ahogy ez a közelmúltban is megtörtént. Mi az oka ennek a riasztó jelenségnek? Van-e megoldás? Beszélgetés Reich Gyulával, az OVF Tudományos Tanácsának titkárával, a Velencei-tóról készített tanulmány szerkesztőjével.

#42 – Csepp a (műanyag)tengerben

Világszerte másodpercenként húszezer PET palackot gyártanak. Ennek egy jelentős része, a folyókon keresztül a tengerekben, óceánokban végzi. Hankó Gergellyel, a PET kupa egyik szervezőjével a tiszai „tranzitútról”, a közös feladatokról és az ukrajnai háború egy eddig keveset említett, újabb tragédiájáról beszélgetünk.

#41 – Félsivatag az ország közepén

Az éghajlatváltozás hazánkat is szárazabbá és melegebbé teszi, ami – különösen a Homokhátság esetében – szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. Hogyan menthető meg a Duna-Tisza köze? Milyen megoldásokkal lehet megállítani az elsivatagosodást? A Kék Bolygó podcast, Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjével keresi a válaszokat.

#40 – Befektetések a jövőbe

A sikeres üzleti megoldások hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, ugyanakkor a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele nélkül napjainkban már nem lehet sikereket elérni. Beszélgetés Csepreghy Nándorral, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatójával a zöld vállalkozásfejlesztésről.

#39 – Planet 2021 – a mérleg

Áder János és Joó István kormánybiztos értékeli a fenntarthatósági világtalálkozót és expót.

#38 – Januári visszaemlékezés II.

Az új esztendő elején két epizód erejéig a podcast is visszatekint a 2021-es évre. Felidézzük a Planet 2021 kapcsán készített beszélgetések legemlékezetesebb gondolatait.

#37 – Januári visszaemlékezés I.

Az új esztendő elején két epizód erejéig a podcast is visszatekint a 2021-es évre. Felidézzük a Planet 2021 kapcsán készített beszélgetések legemlékezetesebb gondolatait.

#36 – Borbás Marcsival a konyhaablakból…

…nézünk szét Madarastól Budapesten át az Őrségig. Beszélgetés a humusz csodájáról, a permakultúrás gazdálkodásról, a hungaricumnak számító főzelékről, no és a császárhús “felhabzó” bőréről. A podcast éhgyomorra nem javallott, de a magyar kulinária rajongóinak kötelező!

#35 – Planet 2021 – Gyorsmérleg

Véget ért Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósággal foglalkozó expója és világtalálkozója. Egy héten át Budapestre figyelt a Föld jövőjéért aggódó világ. Áder János értékel.

#34 – Nem az számít, hogy mennyi időnk van…

….hanem, hogy mit kezdünk vele! Áder János beszéde a Planet 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó nyitóünnepségén.

#33 – Hosszútávon a drágább az olcsóbb

A jövő fenntartható városában minimális lesz a közlekedés környezeti lábnyoma. Ennek érdekében az áruszállítás, és a hulladékgazdálkodás káros anyag kibocsátását is csökkenteni kell, mint ahogy ezt Debrecen városa tette, ahol a magyar fejlesztésű elektromos kukás autó szállítja a szemetet. Beszélgetés Kőszegi Dániellel, a kukás autót megalkotó Electromega Kft. tulajdonosával.

#32 – Vízőrzők

Autómosás kényelmesen, fenntartható módon, megfizethetően. A fiatal startup Cleango 130 liter víz helyett néhány decivel és nanotechnikával lemossa az autót, ott és akkor, amikor a megrendelő óhajtja. Beszélgetés Kaczur Áron cégalapítóval.

#31 – Vízőrzők

A modern agrárgazdálkodás és a klímaváltozás együttesen tönkretette a termőföld vízmegtartó képességét. Megoldást kínál egy magyar találmány, amely javítja a talaj vízháztartását, minőségét, termőképességét. Beszélgetés Vattay Antallal, a „Vízőr” egyik feltalálójával.

#30 – Kukoricatányér, kukoricapohár…

Hogyan lesz a kukoricából gyógyszer, tészta vagy tányér? Hogyan kell mindezt előteremteni fenntartható módon, a természet kizsigerelése nélkül? Beszélgetés a Civita családi vállalkozás cégvezetőjével, Vaszkó Gáborral.

#29 – 9 G-vel repülünk

Lehet-e fenntartható módon repülni? Milyen lesz és mire lesz jó a jövő kisgépe? Mi köze a kompozitnak a vízhez és a levegőhöz? Beszélgetés Tarány Gáborral, egy világbajnok pécsi repülőgépgyártó cég elnökével.

#28 – Szennyvíztisztító kert

A jövő városaiban a növények tisztítják majd a szennyvizet: igazi botanikus kert lesz a hátsó udvarban. A „jóllakott bacik” ráadásul energiát is termelnek. Az Organica a világ 120 pontján működtet ilyen berendezést. Bodnár Attilával a cég egyik alapítójával beszélget Áder János.

#27 – Ételmentők

Hogyan lesz néhány éhes egyetemista a társadalmi felelősségvállalás példaképe? Egy magyar platform segítségével a vendéglős el tudja adni a felesleget, az egyetemista jóllakik, és nincs ételpazarlás. Beszélgetés Wettstein Alberttel a Munch applikációról.

#26 – Mitől boldogok a fák?

Szinte minden élelmiszer hulladék komposztálható, biológiailag hasznos anyaggá alakítható – föld és giliszták nélkül. Kuka helyett öko-robot áll majd a konyhánkban, és akár beszélget is velünk. Beszélgetés Pancsa Emese fejlesztő formatervezővel.

#25 – Hulladékvadászok

Hány liter vizet szennyez el egyetlen cigarettacsikk? Hogyan lehet feltérképezni és eltakarítani több mint 10 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot? Kertész Balázs környezetmérnökkel, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány alapítójával beszélget Áder János.

#24 – Tiszta víz

A világ legszárazabb helyein, magyar cégek fejlesztéseinek köszönhetően juthatnak tiszta ivóvízhez az ott élők. A Pureco Kft. fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásokat, termékeket, technológiákat és berendezéseket fejleszt, gyárt és értékesít. A Planet Budapestre készülve beszélgetés Horváth Bálinttal, a magyar vízipar múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

#23 – 3 millió rés a pajzson

Illúzió, hogy az a 3 millió ember, aki nem oltatta be magát, elkerülheti a járványt! Beszélgetés Dr. Merkely Béla professzorral a negyedik hullámról, az oltások hatékonyságáról, antitestek szerepéről, a koronavírus jövőjéről.

#22 – Nyárvégi visszaemlékezés

21 adás után, a nyár végén, egy epizódot a Kék Bolygó podcast is “pihen”. Ezúttal egy ismétlő adásban elevenítjük fel a korábbi beszélgetések legemlékezetesebb gondolatait.

#21 – Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról II.

Beszélgetés Szári Zsolttal a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztossal vízkormányzásról, biológiai zsákutcákról, a nagyhalak védelméről, vándorkagylók jóságáról, a kormoránok kártételéről – és még temérdek vízi világot érintő kérdésről. Második rész.

#20 – Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I.

Beszélgetés Szári Zsolttal a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztossal vízkormányzásról, biológiai zsákutcákról, a nagyhalak védelméről, vándorkagylók jóságáról, a kormoránok kártételéről – és még temérdek vízi világot érintő kérdésről. Első rész.

#19 – 1 farmer + 1 póló = 10000 liter víz 2. rész

Elképesztő és szégyenteljes ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Beszélgetés Mengyán Eszter újságíróval a fenntartható divatról. Második rész.

#18 – 1 farmer + 1 póló = 10000 liter víz

Elképesztő és szégyenteljes ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Beszélgetés Mengyán Eszter újságíróval a fenntartható divatról.

#17 – A világ detektívüvegen keresztül

Egy világhírű természetfotós, aki saját innovációja révén új perspektívából mutatja meg a természet harmóniáját, demokráciáját, varázsát és valóságát. Beszélgetés Máté Bencével sajátos látásmódról, életszemléletről, speciális technikáról – és egészen hétköznapi dolgokról…

#16 – Be kéne csukni a hűtőajtót!

Miért fázunk májusban a Kárpát-medencében, és miért izzadnak ugyanakkor a finnek? Mi az oka a szélsőséges időjárásnak, és hogyan függ össze mindez a klímaváltozással? Beszélgetés Dr. Radics Kornéliával, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjével.

#15 – Fenntartható Hungaricum

Évente közel 2000 iskolában, 400 ezer diák vesz részt a Fenntarthatósági Témaheteken. Riogatások vagy utcai vonulások helyett valós tudás.

Beszélgetés Matolcsy Miklóssal a témahetek főszervezőjével.

#14 – A rendszer katonái

Hogyan lesz a jövő energiatermelése klíma- és fogyasztóbarát, olcsó és biztonságos?

Beszélgetés ifj. Chikán Attilával, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával.

#13 – Elbújni nem lehet

A koronavírus fertőzést megúszni nem lehet, a járványt csak az oltással lehet legyőzni.

Beszélgetés Dr. Merkely Béla kardiológus professzorral, a Semmelweis Egyetem rektorával.

#12 – A világ új iránya

A tudomány és demokrácia kompatibilitásáról, vizionárius vezetők elhivatottságáról, nemzeti értékelő jelentésről (is) beszélget Áder János Ürge-Vorsatz Dianával. Második rész.

#11 – Nincs „ingyenebéd”!

Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagjával, a CEU professzorával a teremtett világ védelméről – első rész.

#10 – A világhírnév kapujában

Két magyar fiatal gyógyszervegyész lány olyan baktériumkoktélt kevert ki, mely megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyagoktól. A műanyag hulladék így új értelmet nyer.

#09 – Katinka az uszodán kívül

Miközben tavaly kevesebb versenyt rendeztek és az olimpia is elmaradt, Hosszú Katinka megmutatta egy másik arcát. Beszélgetés környezettudatosságról, generációk felelősségéről, járványról és persze sportról.

#08 – Új elnök – new deal

Joe Biden, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal arról beszélget, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

#07 – “Oltást, de azonnal!”

Bár az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalhattuk, hogy Magyarországon a virológiához „is ért mindenki”, Szlávik János infektológus főorvossal Áder János mégis sorba veszi mindazt, amit a Covid elleni vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes. A beszélgetést január 15-én rögzítettük.

#06 – Olajkatasztrófa

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb dunai szennyezése. Valaki vagy valakik fáradtolajat eresztettek a folyó ráckevei ágába. A pusztítás mértékéről és a kármentésről Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével beszélget Áder János

#05 – Késői szüret

A klímaváltozás hatása a borászatra: beszélgetés Bodó Judit tokaji és Dúzsi Tamás szekszárdi borásszal.

#04 – Dilemma négy tételben

Kilábalás és finanszírozás zöldben. Beszélgetés Kandrács Csabával, az MNB alelnökével.

#03 – A hetedik csapás II.

Beszélgetés Szlávik Jánossal régi és új vírusokról, melyek fölforgatják a világunkat, alapjaiban változtatják meg életünket.

#02 – A hetedik csapás I.

Beszélgetés Szlávik Jánossal régi és új vírusokról, melyek fölforgatják a világunkat, alapjaiban változtatják meg életünket.

#01 – A kínai megoldás

2060-ra Kína karbonsemleges lesz – jelentette be az ENSZ közgyűlésén az ázsiai ország elnöke. Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal ennek esélyéről beszélget.