Áder János podcastja

Kék Bolygó: Környezetről, vízről, klímáról. Áder János és vendége beszélget a fenntartható fejlődés, klímaváltozás, vízválság aktuális kérdéseiről.

#86 – Párából ivóvíz

Bárhol, bárkinek ivóvizet tud készíteni egy dunaújvárosi cég – a levegő páratartalmából. Nekünk természetes, hogy ivóvízhez tudunk jutni, de 2050-ben az akkor a Földön élők fele, azaz mintegy ötmilliárd ember vízhiányos területen él majd. Manapság is milliárdok kénytelenek nélkülözni az életet biztosító folyadékot. Mendi Tamás, a Planet Budapest 2023-on is kiállító Clasman Kft. alapítója és ügyvezetője elmondja a technológia hátterét, és azt, hogyan hódítják meg termékükkel a világot.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#85 – Akkumulátorgyártás vízfelhasználása: itt a megoldás

Egy kis garázsból indult, mára pedig Európa tíz legnagyobb vízkezelő rendszergyártó cége között tartják számon a Hidrofilt Kft.-t. A nagykanizsai társaság a legnagyobb magyar és nemzetközi vállalatoknak nyújt segítséget. Borsos Krisztina ügyvezető elmondja azt is, hogy a debreceni akkumulátorgyárnál meg tudnák azt csinálni, hogy csak a szennyvíz megtisztításából származó vizet használják a gyártásnál, az ivóvízbázis érintetlen maradjon.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#84 – Planet – élményprogram és kiállítás

Közép-Európa legnagyobb ingyenes fenntarthatósági rendezvénye várja szeptember utolsó hetében a Hungexpóra látogatókat. Mintegy 140 cég, köztük fiatal vállalkozások, mutatják be, miként tudják magukévá tenni a fenntarthatóságot. Az expó mellett a Your Planeten egyedülálló látványvilággal tanulhatjuk meg, milyen állapotban van a bolygónk és mit kell tenni azért, hogy unokáink is élvezhessék az ittlétet. A 8-16 évesek pedig a Jövő hősei program keretében egy 75-80 perces élményszínház részesei lehetnek úgy, hogy a cél: a Föld jelenét és jövőjét jobbá tegyék az összefogás erejével. Unger Zsolt, az Unger and Partners tulajdonosa, a Planet egyik szervezője árulja el kulisszatitkokat.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#83 – Jobb föld – magasabb minőségű élelmiszer

Eltávolodott az ember a természettől, egyre inkább gépeket és vegyszereket használ a termeléshez – adja meg látleletet a jelenről az Agrofutura tulajdonosa. Szőlősi Gábor szerint ez jelentősen lerontotta a talaj minőségét. A szakember cégének két terméke, a humusztea és a humuszkomposzt hozzájárulhat a föld, majd az élelmiszer jobb minőségéhez, az egészséges élethez. A beszélgetésből mindenki megtudhatja, hogy akár egy kiskert tulajdonos is miként tudja a legjobbat kihozni a földjéből. Az Agrofutura biomassza-feldolgozó központja, a klímafarm megtekinthető a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági kiállításon szeptember 27. és október 1. között

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#82 – A digitális mezőgazdaság

Robotfejők, robottraktorok, számítógéppel megtervezett kukoricavetés a fajtának, talajnak, klímának megfelelően. Ez nem a távoli jövő, hanem a jelen Magyarországa. Az AgroVIR ügyvezetője szerint reagálni kell az uniós szabályokra és az éghajlatváltozásra egyaránt. Maróti Miklós cége ezekre adja meg a választ és a megoldást a gazdálkodóknak. Nemcsak itthon, hanem már a világ több országában is. A fiatalokat pedig az agrovirtussal csábítják az agráriumba.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#81 – Az ételmentő élelmiszerfuturista

Az újrahasznosított élelmiszerek olyan összetevőkből készülnek, amelyek egyébként élelmiszerhulladéknak minősülnének, de emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. A transfoodmission ezeket a tápanyagokban gazdag alapanyagokat használja fel. Dalmadi Júlia „élelmiszerfuturista” a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón bemutatja a sörtörköly granolát, a kakaóbabhéjat, valamint a kávéfeldolgozásból származó mellékterméket. A szakember bebizonyítja: lehet pazarlásmentesen élni.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#80 – A szennyezésből teremtenek értéket

Már az ipari kibocsátásnál „fogná meg” a szén-dioxidot a magyar tulajdonú eChemicles. A cég alapítója és társ-tulajdonosa elmondja, miként tudják ezt később – megtisztítva és átalakítva – számos iparágban felhasználni. Janáky Csaba azt is elárulja, hogy zöld technológiájukkal a szintetikus üzemanyag alapját is létre tudják hozni.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#79 – Az eltűnő víz nyomában

Mesterséges intelligencia által támogatott vezeték nélküli adatgyűjtő rendszer, amivel csökkenthető az energiafelhasználás és a nem számlázott víz mértéke. Ezt kínálja a magyar tulajdonú Waterscope, ami már több országban is jelen van, itthon pedig a 38 vízközműből 22-23-ban megtalálhatóak a berendezéseik. Magyarországon évente mintegy 550 millió köbméter vizet használunk fel. Ebből 144 millió köbméter soha nem jut el a fogyasztóhoz, kvázi eltűnik. Tehát nem kicsi a probléma, amit meg kell oldalni. A cég bemutatkozott már a két évvel ezelőtti fenntarthatósági expón, de ott lesz a szeptember végén kezdődő Planet 2023 Budapesten is. Ilcsik Csaba, a Waterscope vezérigazgatója beszél szabadalmukról, az okos tűzcsapról, a víz és a megújuló energia kapcsolatáról, valamint arról, mikor használjuk nagyobb mennyiségben a vizet úgy, hogy azzal pénzt takarítsunk meg.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#78 – Nem a divat mondja meg, hogy ki vagy

Világszinten a divatipar felel a szennyvíz-kibocsátás 20, a hulladék 10, valamint a széndioxid-kibocsátás 20 százalékáért. Az Európai Unióba máshonnan érkező ruhák 30 százaléka pedig be sem jöhetne a közösség területére. A közösségi média elsősorban a fiatalok körében felerősítette azt, hogy legfeljebb három, különböző időpontban készített képen lehet ugyanabban a ruhában pózolni. Kovács – Safarcsik Adrienn, az ECO Fashion Hungary alapítója beszél még az ultra fast fashionről, a középiskolások szemléletformálásáról és a ruhák újra-, másra hasznosításáról.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#77 – MI: lehetőség vagy veszélyforrás?

A Mesterséges Intelligencia (MI) képességkiegészítő technológia. Ha valamiben jó vagy, tovább fejlesztheted – vallja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. Rab Árpádugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki középszerű, és úgy használja, akkor könnyen termékké válhat. Ez viszont már veszélyes. Magyarországon jelenleg 6-700 ezer ember munkáját érintheti különböző mértékben a MI.

A beszélgetés ITT megtekinthető!