Fenntarthatósági átmenet – célok, kihívások, lehetőségek – Előadás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Kőrösi Csaba, a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatója rendhagyó előadást tartott az NKE vízpolitika és vízdiplomácia, illetve államtudományi mesterszakos hallgatói és az érdeklődő vendégek számára.
Hangsúlyozta, hogy a globális közjavak megóvásához a közbizalom erősítésén, a humán, társadalmi, pénzügyi, környezeti és épített tőkeelemek integrált kezelésén, az eredmények komplex mérésén, a gazdasági fejlettség mérésén túl elengedhetetlen az országokon belüli, szakterületek közötti, illetve az országok közötti együttműködések erősítése. Az előadás második felében a fenntartható vízgazdálkodás és az alapvető higiénia biztosításáról szóló ENSZ 6. Fenntartható fejlődési cél került a középpontba. Ennek kapcsán ismertette az elnöksége alatt, 2023. március 22-24. között rendezett ENSZ vízügyi konferencia eredményeit, bemutatva azt a kilenc sarkpontot, melyek napirenden tartása kiemelt jelentőséggel bír a jövőben vélhetően egyre gyakrabban kialakuló, egyre nagyobb léptékű vízválságok megelőzésében, illetve kezelésében. E sarokpontok a víz- és klímapolitikák összekapcsolása, globális vízügyi jelzőrendszerek kiépítése, a korai jelzőrendszerek kiépítése, az élelmiszer- és energiaszuveneritás valós függetlenítése, új víz-közgazdaságtan kialakítása, az oktatás fejlesztése, a határokon átnyúló egyezmények megkötése és egy új ENSZ vízügyi intézményi keretrendszer.
Az előadást követő beszélgetést Zlinszky János és Tomaj Zsófia, a vízpolitika és vízdiplomácia képzés két oktatója vezette.
Részletes beszámoló és az előadás prezentációja megtalálható az NKE Víztudományi Kar honlapján.