Szivacsvárosok: elemzések, tervek, megvalósíthatósági tanulmányok, demonstrációs beruházások – programindító a Pécsi Tudományegyetemen

A szivacsváros olyan városi terület, amelyet úgy terveztek, hogy különböző technikákkal megbirkózzon a túlzott csapadékkal. Enyhíti/megelőzi a városi árvizeket azáltal, hogy biztosítja a terület számára a víz természetes elnyelésének képességét. Csökkenti a vízhatlan felületek kiterjedését és növeli az abszorbens (elnyelő) földterületek mennyiségét: zöldfelületek, zöldfalak, zöldárkok, belvárosi tavak, esőkertek, vízáteresztő járdák. Ennek a megközelítésnek a csatornázó és tároló rendszerekkel való kiegészítése szintén segít a vízhiány leküzdésében.
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem társult stratégiai partnereként a következő 30 hónapban 12 kísérleti település hidroklimatikus jellemzőit és vízgazdálkodási gyakorlatát elemzi, eszköztárat állít fel a szivacsvárosi intézkedések tervezésének támogatására, helyi cselekvési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok és demonstrációs beruházások részvételen alapuló kidolgozásával teszteli és népszerűsíti az eszközöket.
A héten Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány operatív és projektigazgatója is részt vett a Baranya vármegyeszékhelyen a program indításán. A pécsi Botanikus Kertben egy esőkertet is kialakítanak majd, Kaproncán pedig az ottani vízügy készül egy beruházásra.